ÁFA bevallás szerkesztő Excel bővítmény

A szoftver célja

Az ÁFA-bevallások M lapjai és a fordított áfa nyilatkozatok kezelése Excel táblázatként. Az itt ajánlott szoftver ezt a speciális szerkezetű táblázatot egy –akár üres– lementett ÁFA bevallásból automatikusan és közvetlenül hozza létre, manuális kiegészítésre, vagy átalakításra nincs szükség. Akár félkész, akár beadott áfa-bevallások egyetlen Excel táblázatba tölthetők, ahol az összes 07, 08, M-02, és M-02-K lapok egybefüggően, egy-egy különálló munkafüzetlapra kerülnek. Ez a táblázat a módosítások elvégzése után ezzel a szoftverrel ÁNYK adóbevallásként menthető. Önellenőrzéshez kiváló segédlet lehet.

Emlékeztető

A belföldi összesítő jelentés az ÁFA bevallás M-02 jelű lapjainak kitöltését jelenti. Az összes, visszaigényelhető adót tartalmazó beérkező számla sorszámát, dátumát, adóalapját, és áfa tartalmát tételesen, ezres kerekítéssel kell beírni, partnerenként külön lapokon összesítve. Ezen kívül még tételes bejelentési kötelezettség áll fenn néhány, fordított adózás hatálya alá eső termék értékesítése és beszerzése esetében. A nyilatkozaton a kötelezően kitöltendő adatok a vevő (07), illetve az eladó (08) adószáma, teljesítés napja, VTSZ, mennyiség kilogramban, érték ezer forintban.

Hogyan használható?

Ezzel a saját fejlesztésű 2365M-fordAFA.xla VBA szoftverrel a 2165 és a 2265, valamint a 2365 számú ÁNYK nyomtatványok módosítható, kinyomtatható Excel táblázatként nyithatók meg. A szoftver a NAV online beérkező és kimenő számlák automatikus átvételével, illetve a különféle könyvelő programokból bemásolt listákból el tudja készíteni az áfa bevallás mellékleteit. NEM IMPORTÁLÁS, hanem közvetlen adatbeolvasás és kiírás, ez által egymás után többször is elvégezhető ugyanannak a bevallásnak Excel táblázatként történő módosítása. Az ingyen letölthető demo táblázatból működése megismerhető. A demo táblázatba írt adatok a licenszelt verzióval is használhatók lesznek.
👤+ Szoftver megrendelésre váltás
A 2365M-fordAFA bővítményt tömörítve lehet letölteni, melyet a használatba vétel céljából ki kell bontani.
A díjfizetést követően kapott email szövegéből másolja be a letöltéshez szükséges jelszót.
Azonosító:  
Jelszó:     
Melyik év:    2020 2021 2022 2023
Mentés:     

Belföldi összesítő jelentés kitöltő ÁFA bevallás kitöltő szoftver

Verziószám

2023 évben leadott megrendelések a 2365 nyomtatványokra vonatkoznak. A 2365 verzió a NAV nyomtatvány-tervezete alapján, már az eredeti nyomtatvány megjelenítése előtt elkészült. Tesztelése a 2365 kibocsátása után megtörtént. Jól működik. Verziószám: KZG.2023.02.23.,kezeli a 2021 és a 2022 évet.

2265M bővítmény verziószáma: KZG.2022.11.04. Ez kezeli a 2021 évet is. A legutóbbi módosítás a -K lapok automatikus kitöltését érinti. 2165M bővítmény végleges verziószáma: KZG.2022.01.21.

Esetleges módosítások, javítások továbbiakban már csak a 2365M bővítményen keresztül lesznek elérhetők.

A 2065M bővítmény utolsó kiadása: KZG.2022.04.22. Kibocsátás oka: a NAV online listák szerkezetének 2021 évi változása.

Minimális Excel verzió: 2007 tesztelve, régebbi Office programokkal nem működik.

A korábbi években licencelt szoftver frissítése díjmentes. Az évenkénti új nyomtatvány kibocsátása után a tárgyév előtti évre licencdíjat fizetők részére kedvezményes egyedi árajánlat készül. Jelenleg 2023 évre nincs új kedvezmény.

A tárgyévre licencdíjat fizetők részére csoportos számlaforgalom NAV számlák automatizált letöltése lekérdezés vehető igénybe.

A szoftver értékesítés jelenleg szünetel. Megrendelés és licenc hosszabbítás előre láthatóan legközelebb nyár közepén lesz ismét lehetséges. A szerver ez idő alatt is üzemel, a szoftver jogos felhasználói a befizetett éves licencdíj alapján továbbra is minden támogatást megkapnak.

Összefoglaló

A file feltöltés azonosító beírása után érhető el.

Az itt ajánlott ÁFA szerkesztő Excel bővítmény egy olyan Excel VBA szoftver modul, melynek segítségével az ÁNYK 65. számú áfa bevallás nyomtatványai Excel táblázatként jeleníthetők meg, azok belföldi összesítői (M lapjai), és a fordított áfa nyilatkozatai (07,08 lapok) egybefüggő, táblázatos formában módosíthatóak, és adóbevallásként vissza is írhatóak. Az Excel táblák automatikus kitöltése kérhető a NAV online rendszerből letölthető számla listákból, de akár tetszőleges egyéb ügyviteli programmal, vagy önállóan készített táblázatok is bemásolhatók, majd ÁNYK nyomtatványként kiírathatók. Félkész áfa-bevallások is Excelbe olvashatók, a szokásos táblázatkezelő funkciókkal módosíthatóak, és adóbevallásként vissza is írathatóak.

Amit ki lehet próbálni, az a VBA teszt szoftver, és a demo táblázat.

Ez az oldal a 2365M_ford_AFA.xla VBA szoftver használatának menetét magyarázza. A részletes felhasználói útmutató külön lapon található. Megrendelés a fenti űrlap kitöltésével adható le.

Mielőtt hozzáfogna

Használatához a megfelelő, legalább 2007-es verziójú, makrókat futtatni képes MS Excel program szükséges. Az Excel Starter például a bővítményt meg sem engedi nyitni, az OpenOffice pedig megnyitja ugyan, de nem képes futtatni a VBA makrókat. Működőképes ingyenes demo verzió nincs, és nem is lesz, azonban díjmentesen tesztelheti, hogy az Ön számítógépén használható-e az itt ismertetett szoftver. Töltse le a mellékelt 2065M_teszt nevű tömörített állományt, csomagolja ki, és nyissa meg a bővítményt. Az Excel adatvédelmi központjában az "Összes makró letiltása értesítés nélkül" beállítással, illetve egy, a makrók engedélyezésére vonatkozó kérdésre adott nemleges válaszra semmi, igenre, vagy alacsonyabb biztonsági szinteken pedig egy üdvözlő szöveg, és erre a weblapra mutató internet-hivatkozás jelenik meg. A legújabb Office verziókkal a makrók engedélyezése nem egyszerű. Probléma esetén konzultáljon rendszergazdájával. A sikeres teszt – és a későbbi, üzemszerű használat – érdekében a csomagban lévő, azonos nevű XLA típusú állományt helyi lemezen kell elhelyezni. A Windows biztonsági beállításai miatt hálózati meghajtóról VBA programokat általában nem lehet elindítani. Ha a kicsomagolt bővítmény Excellel történő megnyitása után egy üres képernyő jelenik meg, azt jelenti, hogy a szoftver nem indult el. A mappák közti tallózással keresse meg, majd kattintson a nevére a jobb oldali egérgombbal, és válassza a Tulajdonságok menüpontot. A felugró ablakban kattintson a Tiltás feloldása felirat melletti kockára, illetve régebbi Windows verziók esetén ezen felirattal rendelkező szürke gombra. Ha a tiltást nem tudja feloldani, próbálja meg az Adatvédelmi központ Megbízható helyek menüjében felvenni azt a helyet, ahová a bővítményt kicsomagolta, vagy tegye át az egyik, már korábban megbízhatónak jelölt mappába. További érdeklődés esetén ingyenes telefonos visszahívást.

Rövid ismertető

Aki töltött már ki ÁNYK űrlapot, tudja, hogy az adatbevitel nem minden esetben kényelmes, az adóbevallások elektronikus beadása azonban épp ezek használatát jelenti. Valószínűleg már többen ismerik az importálás fogalmát, és lehet, hogy könyvelő programjaik készítenek is olyan import állományokat, amelyek egy adott bevallás automatikus kitöltését valósítják meg. Probléma akkor adódik, ha ezt módosítani kell(ene). Az itt ajánlott VBA szoftver ezért nem az importálás elvén működik, hanem képes a korábban kitöltött adóbevallásokat a mentés könyvtárból direkt módon beolvasni, azok adatait Excel táblázatba betölteni és onnan az ÁNYK-ba visszaírni. Importálás egyáltalán nincsen. Az adóbevallásokat a szokásos fájl megnyitás párbeszédpanelon kell kiválasztani. A 2023 évi változat a 2165 és a 2265 nyomtatványokat is felismeri, és ezekre külön névválasztó szűrőt is tartalmaz. A szoftver működése természetesen független a fájl nevétől, a bevallás típusát a beolvasott állományból veszi. A visszaírás ugyanabba az állományba történik, amelyből beolvasták azt Excelbe, tehát ez nem importálás, hanem az eredeti ÁNYK Mentés, illetve Mentés másként menüpontjainak választásához hasonló folyamat. Ezért az ÁNYK-ban nem a Szerviz/Egyedi importálás, hanem a szokásos, Adatok/Megnyitás menüpontból érhető el a végeredmény. Nyilvánvalóan itt előbb rendelkezni kell egy olyan, mentett adóbevallás nyomtatvánnyal, amit majd meg lehet nyitni, és amelyben már ki van töltve a cég neve, adószáma, és a bevallási időszak. Ez lehet egy importálással létrehozott nyomtatvány is. A bevallás adatainak az itt ajánlott bővítménnyel történő beolvasása egy olyan kinyomtatható, minden más szoftvertől függetlenül használható Excel táblázat, amelyben a fenti, letölthető demo táblázathoz hasonlóan, kinyomtatható formában, fejléccel ellátott sorokban és oszlopokban egyetlen lapon jelennek meg az áfa bevallás M lapokra felszabdalt adatai. A sorok feltöltését a manuális adatbevitelen túl külső program által készített listák bemásolásával is el lehet végezni, és rendelkezésre áll a NAV online számlázásból letölthető listák alapján a Mellékletek automatikus kitöltése funkció is.

A táblázatos megjelenítésnek hála, igen egyszerűen elvégezhető például a teljes sor törlése, vagy a sorcsere, a másolás és a beillesztés, továbbá rendelkezésre áll az Excel intelligens keresője és a szövegcsere, amely funkciókat az ÁNYK programmal egyébként nem is lehetne kivitelezni. Ez a táblázat Excel formátumban is menthető, ez által a kitöltés szakaszolható, és munkatársak között is megoszthatóvá válik. Akár az egész év bevallott forgalmát egy közös táblázatba lehet másolni.

Megjegyzés: jelen blokk jobb felső sarkában a kiírás panel az első, 2065 verziójú szoftver képernyőkivágása.
Részletek
Saját fejlesztésű szoftverek

Privát Beszámoló Közzététel

OBR és 2229 feladást készít. Kiegészítő melléklet és eredményfelosztási határozat PDF-be alakítása, és OBR űrlaphoz csatolása. E-beszámoló automatikus kitöltése OCCR, TAO, főkönyv, Audit.xml alapján.

KAÜ süti törlő

A kormányzati portálon többnyire csak egy ember ügyeit lehet intézni, mert hibás a kijelentkezés. Amíg ki nem javítják, addig hasznos ez, az újabb belépést lehetővé tevő böngésző kiegészítő. Webáruházak elérhetősége a honlapon.

Adatvédelmi tájékoztató

2018 májusában hoztak egy, az Unió honlapján teljes terjedelmében elérhető, ezért itt nem részletezett, egyébként kötelező adatvédelmi rendeletet, melynek megfelelősége biztosított. Az xc.hu tartomány védett helyen üzemel, melyhez illetéktelenek nem férhetnek hozzá. A szoftver letöltéséhez személyes adatokat kell megadni. Az adatkezelés elsőbbséget élvez a honlapot látogató magánszemélyek jogaival szemben, mivel az szerzői és egyéb jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez, illetve védelméhez szükséges.